Cyrilometodejské tradície



Rok sa s rokom stretol a zatiaľ čo v duchu rozmýšľaš, ktorý instafilter sa najlepšie hodí k pečenému byvolovi, tvoj muž naň práve uteká vystáť radu do neďalekej savany, lebo šak akcia týždňa. Keď sa tak, ako každý rok vráti naprázdno, úkosom pozrieš do staroslovienského kalendára. Ó, nečakaná radosť vo mne! Až ti dvokríž na tunike z jačej kože od šťastia poskočí. A keď sa z rádia navyše melie "Last Cyril a Metod" s "už se zase těšíme na Cyrila a Metoda, copak nám letos nadělíí...", niet pochýb, že ten najkrajší sviatok v roku je tu! 

Deň, keď sa konečne zavrú pekelné brány nákupných nevestincov a ty si po štyroch mesiacoch homeofficu a nútenej karantény môžeš konečne vychutnať teplo domova opäť raz s celou rodinou a taký ten pravý nefalšovaný pocit, že vás všetkých hreje láska. Veď čo už môže byť len lepšie ako domáci sviatočný slow-cooked vývar z kohúta? Snáď už len pomaly pečená jahňacina v plynovej rúre neklimatizovaného bytu, ktorá isto roztopí nejedno chladné petržalské srdce.

Jój, dobre je. Ako každý rok si usadneme k sviatočnému stolu, oprášime spomienky na učivo zo základnej školy a poučky o príchode našich zvestvcov na Veľkú Moravu a netrpezlivo čakáme, ktorá  telka tento rok vyhrala licenciu na odvysielanie národnej cyrilometodejskej púte. 

Jój. Rozjímaš... Kdeže by si ty teraz bez toho hlaholského písma a vzdelania bola dnes? Veď týmto sa to aj u teba všetko začalo. Keď si vtedy dávno, ešte hlboko vajatajúc, čo to všetko má znamenať, vyťukala prvé písmená svojej proglasovej pochybnosti na fóre. "Dobri deň, včera sme s mojim druhom mali nechráneni stik. Otftedy cítim tlaki pot brušku a mám žili na prsiach. Potrebujem poradiť, som tehu?" 

Bez toho vzácneho daru týchto dvoch solúnskych apoštolov by si snáď ešte dodnes čakala na dáky dymový signál a márne čakala na odpoveď. Vďaka bratia zo Solúna za písmo a múdrosť, ktorú ste nám priniesli! 😍😆

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Syndróm hniezdenia pokračuje

Relativita času počas materskej