Spokojné mliečkovanie



Namiesto neoriginálneho "gratulujem" píšeš kámoške "spokojné mliečkovanie vám prajem!" Veď čo iné čerstvá matka k stavu telesného a duševného blaha ešte potrebuje? Keď aj u teba padne kosa na kameň, zaraz ti docvakne, akú zúfalo potrebnú vec si onehdy tej známej popriala. 

Na pôrodnej sále s úžasom sleduješ, ako si to tá malá kareta suverénne mieri k... nie, nie k fľaške, ale priamo k tvojej Lido di Cicka. A zároveň ti týmto vsugeruje, že akt prisatia na tvoj prsník je tým momentom, keď sa stávaš ozajstnou matkou. 

Ženská cicka ako symbol materstva je legenda taká stará, ako ľudstvo samotné. Veď aha! Videla si niekedy matku v náručí s ohrievačom na fľašu vo výjave na barokových obrazoch? Matku kŕmiacu hladné dieťa mliekom z mliečnej banky počas vojnového stavu na čiernobielej fotke v National Geographic? Matku s erárnou striekačkou, z ktorej strieka požičané kolostrum do fontány na Hlavnom námestí? Tak vidíš. Niet inej cesty, ako nechať dieťa, nech ti vydojí cicíky.

A tak sa veselo i s hrdosťou ujímaš funkcie hlavnej manažérky stravovacej komisie a si celá nedočkavá, kedy cicavec ochutná prvý glg tvojho lahodného McMlieka. 

"Už sa vám spustilo mlieko?" Stláčaš brucho, akoby si tým otvárala kohútik mliekojemu, no efekt je rovnaký, ako keď ti prikážu zakývať ušami. Vieš, že to ide, ale nevieš, ktoré svaly máš na to použiť. Panikááá. Bože, len nech to nedopadne, ako vtedy u doktorky na odberoch. Keď ti ani sila vôle, prácne vytrénovaná na ajurvédskom pobyte v Indii, nepomohla vyžmýkať viac ako tri kvapky do skúmavky. "Hurááa, ide!" Zaleje ťa okrem mlieka aj pocit blaženosti a spokojnosti. "Konečne som správna matka, viem nakŕmiť svoje dieťa!" No, lenže...

Miláčik. Je to ešte len začiatok dlhej cesty a niet toho džina v lampe, ktorého by si od prvého dňa neprosila o deň bez štrajkov, zápalov, mastitíd, nedostatku mlieka. Ver tomu, že po moringu by si skočila aj za dílerom na Lunik IX, ak by zabrala. Možno to pôjde, možno nie. Ak nie, veľa, preveľa žien ti bude dôkazom, že aj bez dojčenia budeš tou najperfektnejšou maminkou pre svoje dieťa. A ak to pôjde, budeš si to vážiť o to viac ❤ Lebo spokojné mliečkovanie (z akejkoľvek nádobky) = spokojná hlava. 😆

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Syndróm hniezdenia pokračuje

Relativita času počas materskej

Cyrilometodejské tradície