Matky majú svoje tajné miesta


Aspoň jednu plesnivú starú čerešňu, nie ďalšie biznis centrum! Aspoň trochu trávy! Nie tej trávy! Farebné jesenné listy, nie bilboardy! Aspoň 20 cm snehu, a nie na dĺžku, plííz! Taká neveselá brázdiš kočík hlučnými ulicami a to dítko ti furt nie a nie zaspať. Stretneš známu. Hmm, dieťa jej vyzerá, že už pred hodnou dobou zaspalo. "A kdeže vy takto zvyknete?", nenápadne ťaháš od nej know-how. "Ále, kae tae. Na Železnú, na Kolibu, do Sadu." Až ťa dlane zasvrbia nad skvelými tipmi a už-už štartuješ kočík.

Železná Studnička. S vrieskajúcim bábom v sedačke krúžiš okolo parkoviska v nádeji, že nejaká maminka nezvládla ten nápor čerstvého vzduchu a ticha a rozhodla sa radšej ísť kočíkovať do nákupného centra. V Auparku po pol hoďke končíš ty.

Koliba. Nasnežilo. Celá Bratiska dostala rovnaký nápad na snehové safari. Táto adrenalínová atrakcia spočíva v tom, že zatiaľ čo sedíš v pohodlí auta, pozoruješ padajúce vločky. Za revu dieťaťa. V zápche, keďže sa nedá parkovať, ani otočiť.

Sad Janka Kráľa. Všetci, ktorým sa nepodarilo doraziť do predchádzajúceho cieľa, sa konečne pomestia tu. S bicyklami, kolobežkami, korčuľami, loptami, kričiaci na 100 metrov od seba "Dávaj pozoooor, Nathanuelkooo!", "Zaboooč doľavaaa, Chloéinkááááaa!" Ááááa, vreští aj tvoje dieťa.

Vraždila by si. Bežíš domov a spod divána hystericky vyťahuješ mačetu. Už len maskáče, kanady na nohy, dieťa pod pazuchu a za bojového pokriku vyrážaš skúmať tie najzapadnutejšie hlbiny mestskej buše a hľadať miesta, kam kolečko kočíka mestskej pipiny snáď ešte nikdy nezablúdilo. Asfaltka sa mení na prašnú, keď tu zrazu džungľa ako z rozprávky. Všade liany, čarovné kvety, veverice, ďatle, obďaleč sa v zlatom slnku pasú kone. Raj na zemi. Stretávaš matku s kočíkom, ticho prejdete okolo seba a ako sa míňate, sprisahanecky kývne na pozdrav. Ahá! Tak takto to je!

Každá z nás mother-hackeriek máme svoju Pláž. Tajné miestečko, ktoré sa nikomu neprezrádza. Super ihrisko s normálnymi deckami. Krásnu lúku s hojdačkou. Tichý parčík. Čarovný lesík s medvedím cesnakom. Jazero, kam nechodí nikto. Princíp hry, je jasný: nerob si kópiu mapy a keby sa náhodou niekto pýtal, heslo znie: "No predsa na Železnú, Kolibu, kam inam?" 😉

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Syndróm hniezdenia pokračuje

Relativita času počas materskej

Cyrilometodejské tradície