Nové pravidlá premávky pre matky s deťmi

Ako matka sa stávaš najfrekventovanejším užívateľom chodníka a ako vodič rozmernejšieho nemotorového vozidla si z neho zároveň uzurpuješ významnú časť. Navyše prevážaš krehký tovar, spôsobilý poškodenia už pri tom najmenšom nedodržaní noriem. 

Na základe podnetov od všímavých spolubčanov je preto na pripomienkovaní novela vyhlášky o premávke matiek s deťmi, kde sa dopĺňa:

Ods. 2, písm. a) "Psia krv ti do papule! S deckom na červenú! Mater jedna nezodpovedná!" 

Zavádza sa povinnosť pre matku prechádzať cez vozovku výlučne počas zelenej a v prípade, že počas prechodu blikne červená, je nariadený jej urýchlený návrat späť. Matka je povinná vstupovať na prechod v stave maximálnej pripravenosti, rátať s možnými obmedzeniami spojenými s prekonávaním bariér a zabezpečiť plynulý a čo najrýchlejší prechod. Je preto v záujme matky vo voľnom čase trénovať beh s kočíkom na krátky čas, obmedziť jedlá a nápoje, kusy oblečenia a hračky, ktoré by dieťa mohlo vyhadzovať z kočíka počas jazdy, a využívať prioritne bezbariérové vstupy. Zároveň je matka povinná vyžiadať si od referátu riadenia dopravy časy trvania zelenej signalizácie na jednotlivých semafóroch, oboznámiť sa s nimi a následne ich dodržiavať.

Ods. 2 písm. b) "Chňupaňa slepá! Kde je pravá strana?!"

Je neprípustné akékoľvek vybočenie z predurčenej pravej strany dráhy. K povinnej výbave matky preto patrí: meracie zariadenie, ktorým matka počas chodenia bude pravidelne premeriavať vzdialenosť od pravej krajnice po stred, aby nedošlo k jej vstupu s kočíkom do ľavého pruhu. Ďalej, diaľkovo riadený dron, ktorý monitoruje stav chodníka a informuje matku, či je vhodné vydať sa ďalej na cestu. Ak sa matka predsa len aj napriek zisteným prekážkam rozhodne ísť, je povinná následne pred každou zábranou zastať a ostať vo svojom páse do doby jej odstránenia, totižto počkať, kým osoba/vozidlo pred ňou neodíde, kým výtlk nie je vyasfaltovaný a kaluž vyschnutá. Je dobrou praxou sa radšej otočiť a ísť naspäť domov, prípadne voliť čas na prechádzku s kočíkom medzi 23.00 - 06.00 SEČ. Vhodné je tiež meteorologické obdobie sucha, ideálne cez leto na obed.


Akékoľvek pozmeňujúce návrhy prosím formou komentára! Termín: ASAP 😆

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Syndróm hniezdenia pokračuje

Relativita času počas materskej

Cyrilometodejské tradície