Základné degustačné menu



Nedaj sa oklamať tým, že ten malý stvor sa rodí so žalúdkom ako čerešňa. Neubehne vari ani päť splnov, keď začneš pociťovať mrazivú výčitku krpca, a to pri každom tvojom prežúvaní. Keď sa tie spýtavé pohľady vystupňujú do požadovačnosti, rozhodneš sa imatrikulovať ho do sveta dospelých a naparíš mu prvú mrkvu.

Až sa to trepe, keď vidí tú plnú lyžičku. Až kvíka. Až slintá. Šups a už je lyžička tam. Iba video toho unikátneho okamihu je svedkom jeho grimasy, ako keby do plánčaťa zahryzlo. Ústa v mžiku zavrie, spustí závoru a zamkne na sedem zámkov. Múdre knižky píšu: už by malo jesť. Že zeleninku už len popučiť, prípadne do rúčky, obilninky, ovocie, mäsko, kašičky... a ty zatiaľ len márne hľadáš kľúče od bráničky. 

A tak skúšaš. Riedke, husté, mixované, krájané, pučené, v zvieratkovskej mištičke i v tvare kvetinky. Brokolica končí vo vlasoch, tekvica na zemi, cuketa rozmetaná po teplákoch. Raz ochutnáš a skoro ti chuťové poháriky dajú výpoveď. Fúj! Ani sa tomu malému nečuduješ. A tak kúzliš v snahe dosiahnuť čo najchutnejšie variácie, raz zelerovú penu s gratinovaným topinamburom, inokedy pureè z fenyklu s galantínou z kurčaťa z domáceho chovu, baklažanový vejár s pomaly dusenými kúskami argentínskej sviečkovice, čakankové lodičky so sumčekom na tymiánovom souflé, trašírované kačacie prsia s kmínovou šľahačkou, sous-vide pštrosiu kotletku s fermentovanou beluga šošovicou na kôprovom oleji a cmare. No stravník zakaždým len uchlipne, pováľa raz, dvakrát na jazyku a akonáhle zacíti prvé tóny, vyloží to v lepšom prípade do podbradníkového zberača. Klameš samu seba, ak tieto predhriate zvyšky nedorazíš. Veď škoda pštrosa 🤗.

V stave polozúfalstva necháš malé tak a od samých nervov funiac zahryzneš do čerstvo vypraženého rezňa od Číňana. Až sa trepe. Až kvíka. Až slintá. Skúsiš mu dať mastnú brezľu a malé prežúva, sťa by sto rokov nejedlo. Hurá, hladné! A už ohrievaš šľahanú muškátovú tekvicu s teľacím jusom. Blé je jeho správny výraz. Skúsiš rezanec so sójovou omáčkou. Až sa zadusiť ide. 

A tak vyváraš, tartar z lososa a omáčkou z julienne zeleniny pre teba a maďarský guláš s vložkou z marínovaných hovädzích koruniek s glutamanovým prachom pre drobca 😉

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Syndróm hniezdenia pokračuje

Relativita času počas materskej

Cyrilometodejské tradície