Skús vysvetliť materinskú lásku!

Ako bolí kontrakcia? Tie, čo zažili, vedia. Tie, čo sme nezažili, si musíme vystačiť s prirovnaniami tých druhých. Ako keby si tlačila štvorkilový kužeľ zo zadku. No, neviem. Nikdy som štvorkilový kužeľ v zadku nemala 😃. Spomenieš si však na posledný trimester, keď teta zápcha povolila a ty si na vecku absolvovala malú generálku pôrodu. Tak približne tak, iba ináč a o čosi viac.

A tiež asi nejako takto sa pokúšaš svojej prvotehotnej kamoške vysvetliť, čo ju tam pri srdci už onedlho čaká. Vyškrabkávaš najjemnejšie odtienky jej doterajších skúseností, len aby si zadosťučinila jej predstavivosti. Tak aká je vlastne tá materinská láska?

Taký ten pocit, že máš niekoho, komu úprimne chýbaš. Keď sa vrátiš domov a tvoj pes, mačka besnie od šťastia. Skáče po tebe, hľadí na teba najnebeskejšími očami na zemeguli. Keď ti na znak vďaky prinesie zhnitú kosť alebo zdochnutú myš.

Ten moment, keď máš hlad sťa hyena škvrnitá pred mäsozávodom a žalúdok už len naprázdno točí bubon, zadrháva sa a protestuje. Otvoríš  dvere do kuchyne a tam... álelúja!!! Rízek so šalátom, rebierka s belgickými hranolkami, z pece rozvoniava domáca pizza, na grile sa točí prasiatko, mama ešte pitvá homára k tým krevetám a otec práve razí sud piva. Neskonalé naplnenie na dosah ruky!

Alebo tá čerstvá zamilovanosť na treťom rande. Keď ste ešte upravení, voňaví, vtipní, svieži, spontánni, kreatívni, cestovania a spoločných koníčkov chtiví, bez chýb a hádok, ničím neviazaní, chudí, mladí, plní kompromisov, tolerancie. Také tie bájne motýle v bruchu, keď potom ideš domov a ešte si len vo výťahu a už ti píše, aké to bolo fajn.

Radosť, keď sa vraciaš na miesto, ktoré miluješ. Úžas, keď výjdeš na vrchol kopca a pred tebou len dokonalá príroda. Šťastie, keď v rukách držíš žreb s výhernými číslami. Energia, keď podáš svoj životný športový výkon. Spokojnosť, keď ti volajú, že ťa berú do vysnívanej práce. Chuť žiť, keď je piatok večer a máš týždne dovolenky. Hrdosť, keď si preberáš od dekana diplom.

Vezmi všetky tieto pocity, hoď ich do mixéra, pridaj zvýrazňovač chuti a ustaľovač a neprestávaj mixovať, kým výsledný cit nedosiahne konštantnú trvácnosť. Tak približne tak, iba ináč a o čosi viac 😉.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Syndróm hniezdenia pokračuje

Relativita času počas materskej

Cyrilometodejské tradície